Зехтинът може да доведе до намаляване на риска от инсулт сред затлъстелите хора. Това показват резултатите от изследване, цитирани от БТА.
Ако човек е зътлъстял и иска да помогне на сърцето си, ще е добре да включи зехтин в хранителния си режим. Оказва се, че здрави, но сериозно затлъстели хора, които консумират зехтин поне веднъж седмично, са с понижен риск от активация на тромбоцитите. Това означава, че е по-малка вероятността от образуване на съсиреци в кръвта им и следователно рискът от инфаркт и инсулт е по-малък.
Получените резултати обаче не доказват, че причина за това е зехтинът. "Става въпрос за наблюдателно изследване, то не установява причинно-следствена връзка", заяви ръководителят на екипа д-р Шон Хефрън от Нюйоркския университет. "Няма доказателства, че други храни - червено месо, масло или плодове и зеленчуци, са свързани с активация на тромбоцитите."
Изследването, финансирано от Националните здравни институти на САЩ, е обхванало 63-ма доброволци в добро здраве, които са сериозно затлъстели - със среден индекс на телесна маса 44.
За затлъстели са смятани хора, чийто индекс на телесна маса е 30 или по-висок. Участниците попълнили въпросници за хранителните си навици и начина си на живот.
Учените използвали кръвни проби, за да изследват как тромбоцитите у всеки участник реагират на вещество, което може да улесни образуването на съсиреци. Било установено, че доброволците, които консумират зехтин поне веднъж седмично, са с по-малка активация на тромбоцитите в сравнение с другите участници. Колкото по-голяма е консумацията на зехтин, толкова по-малък е рискът от образуване на съсиреци.
"Фактът, че всички участници са с наднормено тегло, е важен", отбеляза Хефрън.
Получените резултати разкриват, че здравословното хранене може да има благотворен ефект, независимо от телесното тегло." Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Американската асоциация за сърдечно здраве в Хюстън.