Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да доведе до животозастрашаващи усложнения. За понижаване на риска хората могат да предприемат известни промени в начина си на живот или хранене.
Една от промените, препоръчана от експерти от британската Национална здравна служба, е в менюто да присъстват пет определени храни - черен боб, сладки картофи, спанак, диня и авокадо, пише в. "Дейли експрес".
Като част от балансираното и здравословно хранене специалистите съветват да се консумират богати на калий храни, които противодействат на неблагоприятните ефекти от солта върху кръвното налягане.
Деликатният баланс между натрия и калия, който играе роля за регулирането на кръвното налягане, може да се постигне чрез консумацията на повече плодове и зеленчуци, и в частност на черен боб, сладки картофи, спанак, диня и авокадо.
Съдържанието на калий във въпросните продукти според SELF Nutrition Data е следното:
- Черен боб - една купичка (172 г) осигурява 611 мг калий
- Сладки картофи - един картоф със среден размер съдържа 541 мг калий
- Спанак - една купа замразен спанак съдържа 540 мг калий
- Диня - 572 г диня осигуряват 640 мг калий
- Авокадо - половин авокадо (100 г) съдържа 487 мг калий.