Учени направиха пробив в борбата срещу Ебола

Gettyimages
share

Учени идентифицираха две антитела, които неутрализират трите основни щама на вируса Ебола, предаде Франс прес.

Учените направили откритието, докато изследвали кръвта на оцелял от неотдавнашната епидемия от Ебола в Западна Африка, уточнява БТА. То може да доведе до разработване на първата ваксина и антивирусни препарати срещу ебола.

Все още няма ваксина, нито терапия срещу болестта Ебола. Най-голямата епидемия от Ебола бе регистрирана в четири страни в Западна Африка между 2013 г. и 2016 г., като бе свързана с над 11 000 смъртни случая сред заразените 29 000 души. Антителата, които атакуват и неутрализират патогенните агенти и токсините, са смятани за най-обещаващото лечение срещу Ебола. Повечето от тези терапии обаче са ефикасни срещу един-единствен щам на вируса.

Учените установили, че две от 349-те антитела, изолирани в кръвта на оцелелия от епидемията, блокират всички познати щамове на вируса в култури от човешки тъкани в лабораторна среда. Двете антитела защитили мишки и порове, които били изложени на смъртоносни дози от трите основни щама на вируса. Откритието позволи да бъде създаден коктейл от въпросните антитела, който в момента е тестван върху по-едри животни.

Водещи новини

Още новини