Ключът към стимулиране на имунната система, за да се предотвратят алергии, може да е свързан с консумацията на трици и сушени кайсии. Това показват резултатите от австралийско изследване, цитирани от ЮПИ и БТА.
Учени от университета Монаш в Мелбърн установили в експерименти с мишки, че увеличеното количество диетични фибри и витамин А може да предотврати или да ограничи алергии, като например тази към фъстъци. Резултатите навеждат на мисълта, че взаимодействието между имунната система и чревните бактерии предотвратява алергични реакции.
Подкрепянето на чревния микробиом, използвайки пребиотици чрез промени в хранителния режим, или пробиотици, за да се стимулира благотворният ефект от чревните бактерии, може да предотврати алергии. Имунни клетки се самоунищожават при защита срещу алергиите В рамките на изследването с мишки, които имат алергия към фъстъци, било констатирано, че голямото количество фибри в хранителния режим изглежда защитава срещу алергия към фъстъци, като променя микробиома в червата. Когато превръщат фибрите в късоверижни мастни киселини, бактериите помагат на имунната система да противодейства срещу отключването на алергия. Те го постигат чрез стимулиране на дендритни клетки в имунната система, която се нуждае от приеман с храната витамин А, за да функционира ефикасно. Учените планират да извършат тестове с хора, за да проверят дали увеличаването на диетичните фибри може да предотврати алергии у пеленачета и деца.
Резултатите от изследването са публикувани в Cell Reports.