Генна терапия лекува рак на мозъка

share

Метод на генна терапия, която може да помогне при лечението на един от видовете агресивен рак на мозъка са създали експерти от Международната школа за академични изследвания. Резултатите са публикувани в медицинското списание Oncotarget, предаде РИА Новости.

Ключовият елемент на лечението е генът, известен като Emx2, отговорен за намаляването на растежа на един вид глиални клетки - астроцити, по време на ембрионалното развитие. Експериментите показали, че активирането на този ген успешно предотвратява растежа на раковите клетки, защото помага за метаболитни смущения в шест различни точки.

Устойчивостта на раковите заболявания към терапията, която потиска растежа на тумора, се обяснява с множество обходни пътища, които злонамерените клетки използват, за да се противопоставят на лечението. В случая обаче Emx2 им оставя много малък шанс.

Учените смятат, че откритието ще помогне за предотвратяване на повторната поява на тумори, когато клетките показват резистентност към лекарства и провокират изостряне на заболяването.

Водещи новини

Още новини