Учени откриха, че млечните протеини, открити в естествено ферментирали храни, подобряват състоянието на сърдечносъдовата система у хората, съобщи ЮПИ, цитирано от БТА.
Изследването е извършено с храни, които учени от Националния университет "Чонбук" в Корея обработили посредством т. нар. реакция на Майар. Става въпрос за химична реакция между аминокиселини и редуциращи захари, довела до създаване на нови химични съставки, които понижили нивата на лошия холестерол (липопротеините с ниска плътност) и триглицеридите у мишки. Получените в лабораторна среда продукти вследствие на т.нар. реакция на Майар ферментирали с млечна киселина, преди да бъдат дадени на гризачите.
Те вероятно са били под въздействие на защитен механизъм с антиоксидационен ефект, който регулира холестерола и метаболизма, отбелязват учените. Според тях създадените в рамките на изследването им съставки, кръстени cMRP и F-cMRP, имат потенциала да допринесат за превенция на сърдечносъдови болести.
Резултатите от изследването са публикувани в "Journal of Dairy Science".