ЕК разреши изследванията с ембрионални стволови клетки

  • 30 май 2014 12:55

  • 1136
  • 0
ЕК разреши изследванията с ембрионални стволови клетки
© gettyimages

Европейската комисия (ЕК) разреши на учените да провеждат изследвания с ембрионални стволови клетки, пише АП.

Органът на изпълнителната власт на Европейския съюз днес отклони петиция, подписана от 1,7 млн. жители на Стария континент, в която се настояваше за забрана на проучванията с ембрионални стволови клетки и прекратяването на изследванията, при които не се нарушава целостта на клетките.

Документът бе подаден от организацията "One of Us" ("Един от нас"). На сайта си инициаторите на подписката твърдят, че ЕК е наложила вето, което е в разрез с принципите на демокрацията.

Европейският парламент обсъди петицията на One of Us на 10 април 2014 г. Сега ЕК публикува своята мотивация за отказа да разгледа искането на подписалите документа. Сред причините за отказа се посочва, че през 2013 г. е имало много дискусии по въпроса и на този етап няма никаква нова информация, която да налага необходимостта темата да бъде разглеждана отново. От ЕК са съгласни с позицията на учените, че стволовите клетки дават надежда за терапия на много неизлечими сега заболявания, а за изследванията са необходими ембрионални стволови клетки. Учените от своя страна приветстваха решението на ЕК. То позволява на специалистите да продължат с изследванията, които могат да дадат надежда за лечението на много заболявания.

Подалите подписката се позовават на решението на Съда на ЕС от 2011 г., което постановява, че патентоването на изобретения, включващи клетки, получени от човешки ембриони, да бъде обявено за незаконно. Според ЕК решението на магистратите на 28-те не засяга проучванията.

Използваните от учените ембрионални стволови клетки се взимат при най-ранния стадий на деление на оплодената яйцеклетка, а не от оформен човешки ембрион, припомня агенцията.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1136 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини