Калиевите соли борят остеопороза

share

Британски учени откриха, че калиевите соли намаляват резорбцията на костна маса, заради която костите отслабват и се чупят, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Тези соли се съдържат в най-големи количества в плодове и зеленчуци като бананите, картофите, доматите. Подобна храна не само поддържа костите здрави, но и намалява количеството на калций и киселина, отделяни с урината.

"Това означава, че излишната киселина се неутрализира и се запазват костните минерали" - каза ръководителят на екипа д-р Хелън Ламбърт.

Типичното хранене на хората в Европа е с много белтъчини, които увеличават отслабването на костите. Затова британското изследване дава важни насоки как да се противодейства на вредния им ефект.

При осеопорозата се разгражда повече костна маса, отколкото естествено се възстановява.

Водещи новини

Още новини