Фармацевти: Лекарствената политика е несъстоятелна

share

Несъстоятелна е цялата лекарствена политика, която се е водила към момента. Това каза Мирослав Ненчев, председател на Български фармацевтичен съюз, след заседание на Обществения съвет по здравеопазване. От една страна НЗОК плаща малко по-малко, но пациентите плащат доста повече. И всички приказки, че като намалим надценките на търговците на едро и на аптеките пациентите ще си купуват по-евтини лекарства, са оказаха напълно несъстоятелни.

"Български фармацевтичен съюз смята, че не трябваше да бъде допуснато цените на част от лекарствените продукти да скочат със 100 - 200 - 300%. Смятаме, че в момента би трябвало да се направи анализ, с колко ще допринесе - да бъдат запазени тези цени. Доста от цените са на такава висота, че няма да се качат повече. Според нас, след такова покачване за една година, което компенсира намалението, което плаща НЗОК в цените, но за сметка на пациентите. Това показва цялата несъстоятелност на лекарствената политика, която се водеше до момента. На доста от лекарствените продукти, които са на регистрационен режим, а не на регулационен. Ако се остави всичко в една държава да зависи от производителите, горко на тази държава. Единственият начин да се намалят цените за пациентите е чрез намаление на ставката на ДДС. След 3 години бездействие комисията, която следи цените на съответните референтни държави, да започне да си върши работата", посочи още Ненчев.

Владимир Томов, председател на конфедерация „Защита на здравето”, каза, че едно от техните предложения е Гърция да отпадне като референтна държава. Другото, върху което насочихме своето внимание, е достъпът на пациентите до терапия.

"Това ще бъде улеснено, ако минималният брой на държави, които определят цената и реимбурсирането на даден лекарствен продукт, би трябвало да бъдат 3 държави. Сега са 5. И въпреки че е разширен спектърът до 15-17 държави, върху които се взима най-ниска цена и се определя реимбурсирането. При положение, че имаме 5 държави, тук проблемът остава. Надяваме се, че ще бъде намерен механизъм, по който това доплащане ще бъде минимализирано и пациенти ще бъдат защитени. Не сме удовлетворени, че нямаме възможност с наши представители и експерти да участваме в работата на Националния съвет по цени и реимбурсиране. Смятаме, че ако искаме да търсим действително прозрачност, консенсус и най-доброто за пациентите, би трябвало пациентските организации особено тези, които са националнопредставени, да участват със своя глас и не само като наблюдатели, а да даваме съответните предложения", допълни още Томов. Пламен Таушанов, председател на "Българска асоциация за закрила на пациентите", на заседанието е предложил Гърция да бъде заменена с Белгия.

Водещи новини

Още новини