Промяна в наредба ще търси решение на кризата с медицинските сестри

pixabay
share

По-широк кръг лечебни заведения да се възползват от възможността за практическо обучение на студенти по медицина, предвиждат промени в Наредбата на критериите за определяне на университетските болници.

Промяната става факт с постановление на Министерския съвет, прието на днешното правителствено заседание.

Болниците, в които се провежда стажът на студенти от регулирани професии като направление "Здравни грижи" ще могат да получат статут на университетски.

Всяка трета медицинска сестра у нас е в пенсионна възраст

С постановлението се предвижда най-малко 20 на сто от студентите, обучаващи се във висшето училище (чийто ректор е подал мотивирано искане по реда на Закона за лечебните заведения) по специалностите от регулираните професии от професионални направления „Медицина" и/или „Дентална медицина", и/или „Фармация" и „Здравни грижи" през последните две години да са провеждали практическата си подготовка в болницата/клиниката/отделението, съобщава offnews.

Досега се отчиташе общият брой на студентите по специалностите от регулираните професии от всички четири посочени професионални направления. Промяната няма да засегне същността на критерия, тъй като той ще продължава да отчита ангажирането в по-голяма степен в процеса на обучение на студенти на лечебните заведения, определени за университетски болници спрямо останалите лечебни заведения, получили одобрение от министъра на здравеопазването за обучение на студенти и специализанти. 

Водещи новини

Още новини