Адвокатът на майката, осъдила "Шейново": Обезщетението от 70 000 лв. е твърде ниско

Pixabay
share

Адвокатът на Севда Михайлова – майката, която осъди болница "Шейново" за 70 000 лева – Тодор Мангъров, обмисля да обжалва решението на Софийския градски съд.

"Това обезщетение от 70 000 лева е твърде ниско и не покрива щетите на майката", обясни юристът.

Обмисля се жалба и срещу отхвърлените искове на майката на Севда и на по-голямото ѝ дете, на обща стойност 100 хиляди лева. Според съда това са косвени вреди и не подлежат на обезщетение.

"От една страна Върховният касационен съд на България казва, че ако едно лице е отглеждало друго лице и го изгуби, то има право да получи плащане – обезщетение. Сега с това решение съдът прие, че дъщерята на Севда и майка ѝ нямат право на такова, което е странно, при положение, че в делото бяха категорично установени техните вреди", допълни адвокат Мангъров, цитиран от БНР. 

Семейството на Михайлова е предявило искове за общо 300 хиляди лева, но два от тях са отхвърлени. То ще трябва да плати и разноски по делото за близо 16 хиляди лева. 

Разменените бебета в "Шейново": 70 000 лв. обезщетение за второто дете, определи съдът

От "Шейново" ще решават дали да обжалват присъдената сума на заседание на Съвета на директорите. През март болницата беше осъдена да плати 100 хиляди лева на другото семейство. Решението също се обжалва.

За разменените бебета стана ясно в края на 2022 година. Спорът между двете семейства беше решен извънсъдебно, а размяната на бебета беше осъществена на 13 януари 2023 г.

Водещи новини

Още новини