До две седмици държавните и общинските болници трябва да разкрият ТЕЛК

Bulphoto (архив)
share

След по-малко от две седмици изтича срокът, в който държавните и общинските болници, които в момента нямат териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК), трябва да разкрият такива.

Това са част от промените, приети с цел да се намалят сроковете за изчакване на експертните решения. В момента в страната работят 75 комисии, показват данните на здравното министерство.

От тях над една трета се бавят с решенията по различни причини. Останалите 48 ТЕЛК ги издават в срок. С промените общият брой на комисиите ще се увеличи почти двойно, прогнозират от здравното министерство. Според новите правила столичната болница Св. Екатерина би трябвало да разкрие две комисии. 

Защо пострадала при тежка катастрофа получава само 30% инвалидност?

„Времето, с което разполагаме до 19 април е малко. Смятаме, че щеше да е хубаво да има методически указания, вероятно и разговори с колегите от ТЕЛК, които имат огромен опит“, каза пред БТВ доц. Пенчо Кратунков, зам.-директор по диагностично-консултативната дейност на УМБАЛ „Св. Екатерина“.

Според новите правила в комисиите трябва да се включат началниците на клиниките в съответната болница, но лекарите тепърва трябва да се запознават с правилника на ТЕЛК. Не е ясно какви пациенти ще се насочват към "Св Екатерина", която e специализирана основно в лечение на сърдечно-съдови заболявания.

В Айтос досега не е имало ТЕЛК. Хората пътуват до други градове. Енчо Енев вече 4 години обикаля между Бургас и Пловдив. Той смята, че промяната ще доведе до улеснение.

От Министерството на здравеопазването заявиха, че няма санкции, ако лечебното заведение не открие ТЕЛК в определения срок, но в тези случаи се предвиждат проверки.

Според новите правила ТЕЛК трябва да издава решението до 3 месеца от подаването на документите, а не 3 месеца от постъпването им в комисията, както е сега.

Водещи новини

Още новини