Лекар: Нормативна уредба, заспала някъде в 60-те години, пречи за използването на съвременна техника в болниците ни

  • 12 април 2024 08:18

  • 409
  • 2
Лекар: Нормативна уредба, заспала някъде в 60-те години, пречи за използването на съвременна техника в болниците ни
© Кадър - Нова телевизия

Скъпа и изправна, но неизползваема медицинска техника събира прах в поликлиники в цялата страна. Десетки преносими рентгени, подсигурени с евросредства по време на пандемията, са доставени в ДКЦ-тата преди няколко месеца, но законова наредба не позволява те да влязат в употреба.

В четвъртък ви разказахме каква е ситуацията във Варна. Оказа се, че същият проблем има и в Стара Загора и Казанлък.

„Надявам се при промяна на някои административни разпоредби, които са в ресора на Агенцията по ядрено регулиране и Министерство на здравеопазването, да се подредят малко нещата и да потръгнат”, заяви д-р Станимир Андонов, управител на ДКЦ-I, Стара Загора.

Въпреки че не може да бъде използвана, новата техника генерира някои разходи, тъй като трябва да е включена в електричеството.

„Това е преносим рентгенов апарат с батерии, които, ако стоят много дълго време без енергиен заряд, ще се развалят. Те са почти една втора от цената”, обясни д-р Андонов.

„Техниката е изключително съвременна. Това е програма на министерството за подпомагане на извънболничната помощ и центровете за трансфузионна хематология при справяне с кризи”, заяви д-р Красимир Пейчев, управител на ДКЦ „Районна Поликлиника”-Казанлък.

Д-р Пейчев обясни, че в поликлиниката, която той управлява, е направена операционна, с 9 легла за лежащо болни и тази апаратура би била в помощ.

Рентгени и ехографи за поликлиники, те обаче не си ги искат

„Нормативната уредба е заспала някъде в 60-те години, някой трябва да я оправи”, заяви д-р Пейчев.

Последвайте канала на

Калина Христова
409 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.04.12 | 09:49

2
Луд ce-кc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите се-кса си незабpавим-----> use.my/bman

2024.04.12 | 08:42

1
Навсякъде всичко е по съветски образец

Добави коментар

Водещи новини