ТЕЛК /не/ работи и т.г. като през старата и всички предходни години

  • 29 декември 2023 11:51

  • 4846
  • 0
ТЕЛК /не/ работи и т.г. като през старата и всички предходни години
© pixabay

През изтеклата 2023 година продължиха с пълна сила  хаосът и неоправията в системата на ТЕЛК, засягаща живота и съществуването на  най-немощната част от нашето общество – инвалидите. По принцип реформирането на болното ни здравеопазване се отлага вече близо 35 години, но е грехота отношението към най-слабите и уязвими българи, които се нуждаят от подкрепа.

Все още продължават да валят жалби и оплаквания от ощетени пациенти на системата, някои от които заради чиновнически гафове дори стояха месеци наред без мизерните пенсийки, които им отпуска държавата за съществуване. На други пък им се отказва правото на придружител и след корекцията на закона. По тази причина изпратих запитване на здравното министерство, включващо няколко въпроса, поставени от близки на пациенти:

- На какви основания регионалните комисии като тази в Перник например, имат право да отказват право на придружител на пациенти с деменция и призната инвалидност 80, а не сто процента и се движат, а не са лежащо болни?

- Подобни откази означават ли, че не спазват закона и се отказва помощ на хора, които, както е известно с тази диагноза не могат да се грижат за себе си самостоятелно?

- Има ли възможност такива решения да бъдат оспорвани и как трябва да постъпват засегнатите в такива случаи?

Ето какво отговориха по административен ред от министерството:

"В отговор на Вашето запитване, Ви информираме, че:

Основанието, на което се осъществява експертизата на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане е Наредбата за медицинската експертиза. Отговори по въпроси, касаещи конкретни случаи на експертиза, могат да дадат само органите на медицинска експертиза, а когато става въпрос за възражение/обжалване, решение дава НЕЛК, респ. - административния съд, в чийто район се намира постоянният или настоящият адрес на жалбоподателя. Методични указания, касаещи експертизата по същество дава НЕЛК.

Указания, касаещи организацията на работа на органите на медицинската експертиза, дава Министерство на здравеопазването и РЗИ.

Не само че има възможност да се оспорват решенията на органите на медицинската експертиза за ТНР/ВСУ, но процедурата по обжалване на решенията е единственият начин за изразяване на несъгласие с тях от заинтересованите страни.

Процедурата по обжалване е подробно разписана както в Закона за здравето – чл. 112, така и в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи – ГЛАВА ЧЕТВЪРТА.

Информация за възможността за обжалване лицата получават от самото експертно решение, в края на което е написана тази възможност и органа, пред който може да се обжалва решението”.

 Демек вие си обжалвайте, ама и хлябът и ножът са у нас и ще сърбате каквото ви надробим.

Държавата ни не помага, а унизява и нескрито се подиграва с болните, възрастните, инвалидите. Отвратително, цинично и безчовечно е отношението към тази огромна прослойка във все по-застаряващото и болнаво общество. А системата на телковете трябва до основи да бъде разрушена и на ново съградена, защото както е известно нов бардак със стари служители не може да заработи читаво.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
4846 0

Свързани новини

Водещи новини