От МЗ обявиха подробности за развитието на спешната помощ по въздух

Novini.bg
share

"Света Екатерина" е на стратегическо място в центъра на най-големия град и може да обслужва много болници. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, след като в столичната болница "Света "Екатерина" беше открита хеликоптерната площадка за спешна медицинска помощ по въздух, предаде репортер на Novini.bg.

25-те хеликоптерни площадки, които предстои да бъдат открити, ще бъдат в областни градове. Това означава, че почти всяка областна болница в страната ще може да приеме хеликоптери със съответната спешна помощ, медикаменти, кръвни продукти, донорски ситуации и т.н., заяви проф. Хинков.

В отговор на въпрос той уточни, че е предвидено в София да има три хеликоптерни площадки – в болниците "Света Екатерина", "Света Анна" и "Лозенец".

Хеликоптерната площадка при столичната болница "Лозенец“ ще бъде лицензирана до две седмици, стана ясно на брифинга.

В момента сме почти готови с още няколко вертолетни летища извън София, които са в обхвата на първата машина, съобщи зам.-министърът на здрвеопазването проф. Илко Гетов.

В обхвата на първата машина влизат всички градове в западната част на страната, от Плевен на запад - Плевен, Монтана, Кюстендил, Благовград, Пазарджик. С първата машина ще можем да обслужваме периметър до участъка Пловдив - Стара Загора, добави той.

Откриха хеликоптерната площадка към болница „Света Екатерина“

Идеята е до края на годината тези болници, които са в обхвата на първата, втората и третата машина, да имат изградени и лицензирани болнични вертолетни летища, които да поемат нуждаещите се пациенти. Продължават усилията за лицензиране на болнични вертолетни летища и от частни болници, които също са в системата на здравеопазването, отбеляза проф. Гетов.

Той поясни, че във финансирането, което се предвижда – 2,5 млн. лева, за изграждане на хеликоптерни площадки при държавни болници, не са включени площадките при частните болници.

Няма да има значение дали болницата е държавна или частна, когато се преценява къде да бъде транспортиран пациент. Преценката в коя болница ще бъде хоспитализиран болният ще зависи от състоянието му, от нивото на компетентност и от дейностите, които се изпълняват от съответната болница, коментира зам.-министърът на здравеопазването, като отбеляза, че тази седмица е обявена обществената поръчка за изграждането на шестте оперативни бази, на които ще престояват хеликоптерите.

Донорските ситуации до края на тази година ще продължат да се осъществяват с военните самолети, съобщи още проф. Илко Гетов.

 

Водещи новини

Още новини