Д-р Миндов за предложената здравна реформа: Хората са разтревожени, че ще им бъде отнет най-довереният лекар

Кадър БТВ
share

Ние имаме едно вербално предложение в студио на колега, който никога не е работил в извънболничната помощ. Имаме свободен избор и сега. Първоначално имаше голямо движение - големи групи два пъти годишно сменят личните си лекари. Има хора, които си държат на лекарите. Така д-р Георги Миндов коментира предложението за здравна реформа на доц. Антон Тонев от ПП, според която пациент ще може да посещава общопрактикуващ лекар по негово желание, в студиото на БТВ.

Д-р Миндов подчерта, че психологическият контакт между семейния лекар и пациента е много важен елемент: “Това е много дълготрайна връзка. Тези хора са минали около 50-60 пъти през кабинета. Тези хора сега са разтревожени, че ще им бъде отнет най-довереният лекар”.

Д-р Маджаров: Проблемът с опашките няма да бъде решен, ако пациентите избират при кой общопрактикуващ лекар да отидат

Той обясни, че 58% от заплащането на личните лекари се формира на базата на извършената дейност: “Ако Вие сте записан при мен, ние имаме договор и аз съм пряко отговорен за първичното Ви състояние”. Ако се премине към отпадане на ролята на личния лекар, това ще доведе до нежелание за приемане на тежкоболни и хора с ТЕЛК според доктора.

Водещи новини

Още новини