НС задължи здравния министър да предприеме мерки срещу недостига на лекари

  • 01 април 2022 14:20

  • 1272
  • 5
НС задължи здравния министър да предприеме мерки срещу недостига на лекари
© Булфото (архив)

В срок от три месеца министърът на здравеопазването да представи пред Народното събрание конкретни мерки с конкретни срокове за преодоляване на недостига на лекари в определени специалности и на медицински сестри и за задържане на младите лекари и медицински сестри в България. Това реши парламентът единодушно със 148 гласа "за" след разискване по питане от Джевдет Чакъров (ДПС) към министъра на здравеопазването Асена СербезоваАсена СербезоваПроф. Асена Сербезова се дипломира от Фармацевтичен факултет на МУ-София през 1996 г. Защитава.

От ДПС предлагаха още в шестмесечен срок здравният министър да представи финансови разчети за средствата, необходими за реализацията на планираните мерки, и план кои от тях в държавния бюджет за коя година ще бъдат включени, както и в срок от една година министърът на здравеопазването да представи пред НС първите резултати от реализацията на мерките. Тези две предложения обаче бяха отхвърлени от мнозинството в парламента. "Възраждане" не участваха в нито едно от гласуванията.

Белодробната болница във Велико Търново се закрива заради недостиг на кадри?

В началото на разискванията Джевдет Чакъров посочи, че ситуацията е критично тежка и е необходимо бързо да се набележат мерки и да се изпълняват. Той отбеляза, че по данни на Българския лекарски съюз над 60% от лекарите са над 50 години, а всяка трета медицинска сестра е пенсионерка. Има свръхспециализация на определени специалности и остър недостиг на други, а според проучване на Медицинския университет в София 60% от медиците, които завършват, са готови да напуснат страната, 30% от тях веднага след дипломиране. 

В хода на дискусията беше обърнато внимание на необходимостта да се отделят повече финансови ресурси и на специализацията на младите лекари. 

Ивайло Христов ("Има такъв народ") коментира, че в основата на проблема не е специализацията, а се касае за липса на пари и кариерно развитие. Той даде пример с окръжната болница във Варна, където заплатата на лекар е 820 лева, а на сестра - 750 лева. Той коментира, че Министерството на здравеопазването не може да се намеси в управлението на лечебно заведение.

Имаме едни дерибеи, които си управляват болниците, както си искат, коментира Христов.

Затова депутатът от ИТН каза, че спешно ще внесат промени в закона за публичните предприятия, които да дадат възможност за повече контрол на принципала как се управляват лечебните заведения. Той посочи като друго предложение - ограничение от два мандата с шест месеца междинен период за директорите на лечебни заведения.

Остър недостиг на медицински сестри във Варна

Председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев посочи, че финансовият въпрос е важен, но отварянето на системата е още по-важно - младите лекари да могат да работят още от първите дни на специализацията. Той каза, че планират да отворят Закона за лечебните заведения и Закона за публичните предприятия и да усъвършенстват някои наредби.

Работата ще бъде при всички случаи надпартийна, защото на карта е заложено здравето на родината ни, заяви той.

Николай Дренчев ("Възраждане") коментира, че финансирането на системата е порочно.

,,Пациентът не е в центъра на вниманието, а най-важно остава как да бъде усвоена съответната клинична пътека'', посочи той.

България продължава да страда от недостиг на медицински сестри

Министърът на здравеопазването Асена СербезоваАсена СербезоваПроф. Асена Сербезова се дипломира от Фармацевтичен факултет на МУ-София през 1996 г. Защитава отбеляза, че действително в центъра на системата трябва да е пациентът.

Човешките ресурси са основният активен елемент на всяка една система. Държавата може да създаде условия, но не може да създаде всички необходими условия. Също така е важна ролята на ръководителя на лечебното заведение за осигуряването на справедливо заплащане, коментира министърът.

Сербезова допълни, че би ѝ се искало да бъде направена една по-голяма междуведомствена група и благодари за конструктивния тон да намерят всички заедно едно трайно решение.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1272 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.04.01 | 16:31

5
Да се увеличат работните заплати на медицинския персонал чрез по- добър контрол на финансовите средства и да се търси ресурс.
неразбиращ

2022.04.01 | 15:20

2
Да облича,бялата манта.ДРУГО СПАСЕНИЕ,НЕМА.Аи при тия,лекарски заплати,кой луд ще работи.
Росица

2022.04.01 | 16:26

4
Сакън, ще умори много хора.
Д-р симеон дянков

2022.04.01 | 15:25

3
нали я оножда врач, ама вече не фаща. само пълни тоалетната.

2022.04.01 | 14:44

1
Здравния министър веднага ша онода няколко лекаря,нема проблем.

Добави коментар

Водещи новини