Д-р Маджаров: Проблемът с опашките няма да бъде решен, ако пациентите избират при кой общопрактикуващ лекар да отидат

  • 06 април 2022 08:33

  • 1978
  • 4
Д-р Маджаров: Проблемът с опашките няма да бъде решен, ако пациентите избират при кой общопрактикуващ лекар да отидат
© Кадър БТВ

Социалните домове са тежка язва, но има и други медицински центрове, които прилагат традиционни и нетрадиционни медицински практики. Те печелят на гърба на обикновения човек. Понякога тези центрове правят неща, които нямат нищо общо с медицината на доказателствата. Това заяви д-р Иван Маджаров в студиото на сутрешния блок на БТВ.

По темата с предприетата реформа в здравеопазването, касаеща общопрактикуващите лекари обясни и възможността пациентите да избират при кой да отидат: “Основното, което ги отличава от другите, е, че те не са медицина на инцидентните случаи. Те познават състоянията на пациентите си. Много е трудно да намерим към кого да се обърнем, ако не сме в населеното си място”. Според него проблемът с опашките няма да бъде решен, дори и пациентите да започнат да избират при кой лекар да отидат за консултация.

Той беше категоричен, че няма начин ролята на личния лекар да бъде пренебрегната и да може да се ходи при специалист без взимане на направление: “Това би торпилирало системата”.

НС задължи здравния министър да предприеме мерки срещу недостига на лекари

Д-р Маджаров каза, че дори и с увеличението на заплатите на лекарите, то пак остава най-ниското в ЕС.

“Това, което лекарите получаваха като ковид добавки, трябваше да се запази. Това би позволило на държавата гъвкаво да насочва ресурси към места, които имат нужда от кадри”, обясни той.

По темата за отменената епидемична обстановка коментира: “От гледна точка на ресурси сме подготвени, но от гледна точка на кадри сме по-уморени и по-възрастни”.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1978 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.04.06 | 21:13

4
ТАКА ГОВОРЯТ НАЗНАЧЕНИТЕ С ВРЪЗКИ ПО ПАРТИЙНА И ШУРО–БАЖАНАШКА ЛИНИЯ !!! БОЛНИТЕ ИМАТ ПРАВО НА ИЗБОР !!! ИНАК ВСИЧКО СЕ ПРЕВРЪЩА В МОРГА !!! КАК ЩЕ ОТСЕЕМ ЗЪРНОТО ОТ ПЛЯВАТА ??? НЯМА МЯСТО ЗА НЕКАДЪРНИЦИ И ДОНОСНИЦИ В МЕДИЦИНАТА !!!

2022.04.06 | 09:19

1
Нека да се организира, специалистите да могат да приемат без направление от личния лекар.

2022.04.06 | 10:17

3
Но пак цената да бъде 2.90 лв.

2022.04.06 | 09:45

2
Поредната каша на умните и красивите комсомолци.

Добави коментар

Водещи новини