Болниците настояват сумите над 150 лева от цената за мегаватчас да се поемат от държавата

bulphoto (архив)
share

Сдружения на болници настояват сумите над 150 лева от цената за мегаватчас да се поемат от държавата от януари. Това се посочва в писмо до медиите от Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници, Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, Асоциацията на университетските болници в България и Сдружението на общинските болници в България.

Писмото е изпратено и до премиера, до министрите на финансите, на здравеопазването и на енергетиката - Асен Василев, Асена Сербезова и Александър Николов, до парламентарни комисии, до НЗОК и до Българския лекарски съюз.

Проф. Костадин Ангелов: Общинските болници са изправени пред абсолютен колапс

От лечебните заведения настояват още и за увеличение на цените на клиничните пътеки и на клиничните процедури най-малко с 25 на сто през тази година и последващо поетапно повишаване до 100 процента в следващите три-четири години.

В писмото е обърнато внимание и на потребителската такса, заплащана от пациентите, която не е променяна от шест години и не е обвързана с минималната работна заплата. Представителите на болничните сдружения настояват за спешна среща с управляващите.

Водещи новини

Още новини