Доц. Мангъров за реформите на здравния министър: Лишени са от смисъл

ПП АБВ
share

Епидемиологът доц. Атанас Мангъров определи като лишени от смисъл идеите за реформи на служебния здравен министър. Той смята, че тези промени няма да доведат до положителен ефект в сектора и подчерта необходимостта от съдържателно нов поглед върху управлението на българското здравеопазване.

Доц. Мангъров спря вниманието си върху четири основни пункта по планираните реформи:

- За премахване лимитите на болниците: Според доц. Атанас Мангъров подобна промяна ще бъде посрещната с радост, но ще върне сектора в 2015 година, когато лимитите бяха въведени. Той припомни, че това се случи тогава заради масово източване на Здравната каса. В същото време доц. Мангъров подчерта необходимостта от разделяне на заплащането на медицинския труд от заплащането на стойността на лечението и обясни, че причината за надвишаване на лимитите винаги е била и ще бъде стремежът за по-високи възнаграждения. Медицинският труд трябва да се остойности, да се регламентира, заплащането трябва да се определя от квалификацията и от натоварването.

Министърът на здравеопазването иска да отпаднат лимитите за болниците

-  За прехвърляне на част от дейностите от болничната в доболничната помощ: Основната догма в нашето здравеопазване - разделянето на болничната от доболничната помощ, трябва да отпадне, посочи доц. Мангъров.

„Клиничните пътеки, както показва 20-годишният опит, са анахронизъм. Заплащането на медицинския труд трябва да е отделно от заплащането на стойността на лечението. Остойностяването на самото лечение е чисто технически въпрос и ако то не бъде свързано със заплащането на труда, няма да има излишни разходи. Престоят на пациентите в болницата трябва да се определя от лекаря, а не от предварително зададени правила, каквито са клиничните пътеки“, смята той.

-  За премахване на денонощното разположение на личните лекари: „Личните лекари бяха въведени като институция и всеки от тях трябваше да наеме хора, с които да осигури 24-часово дежурство 7 дни в седмицата. Това не стана, особено времето на пандемия показа, че личните лекари са един анахронизъм и те трябва да се групират около болниците и тяхната помощ да се осъществява съвместно с болниците“.

За контрол от страна на пациентите със СМС от Здравната каса за извършени дейности: „Това е добре, но ако заплащането на труда се раздели от заплащане на стойността на лечението, нуждата от подобен пациентски контрол намалява“.

- За промяна на цените на клиничните пътеки:

Доц. Атанас Мангъров е категоричен, че промяната следва да бъде в посока увеличение на възнагражденията за труд на всички, работещи в здравните заведения, като то трябва да бъде съобразено с тяхната квалификация и натоварване и по никакъв начин да не бъде свързано с разходите за леченията. Заплащането на лечението е чисто технически проблем, като се контролира от страна на Касата, обясни той.

„Напълно съм съгласен с проф. Кантарджиев, който казва, че сегашният здравен министър е един от тези, които забъркаха тази каша в здравеопазването през 90-те години и това, което се предлага, е още от същото, което се въведе в края на 90-те. За 20 години системата показа своята неефективност, нашата здравна система се нуждае от сериозна промяна, като най-важното е да се раздели и остойности заплащането на медицинския труд и лечението“, посочи той.

Доц. Атанас Мангъров коментира и настоящите мерки в контекста на COVID-19. Според него всяко едно действие се прилага механично и без ясни аргументи.

„Канят се маските да бъдат отменени за част от хората, които са ваксинирани. Това е неетично и дискриминационно. Не трябва да се допуска. Твърдя, че носенето на маски е безсмислено. Най-доброто, което може да се случи с тях, е да ги няма. Който иска може да носи, но да се налага задължително носене, особено в детска възраст, е неправилно. Маски могат да не носят хора, които са ваксинирани с две дози и хора, които са преболедували, само че като преболедували не се считат тези, които имат антитела – те са единственото сигурно, което потвърждава, че човек се е срещал с вируса, а се неглижира. Считат се хората, които има някакъв вид тест PCR или антигенен и са били най-малко 2 седмици под карантина. Това също е медицински абсурд“, коментира още доц. Мангъров.

Водещи новини

Още новини