МЗ: Продължава изплащането на 1 000 лв. за работа на първа линия

Novini.bg
share

Министерството на здравеопазването заяви, че държавата е осигурила средства за плащанията за работа на първа линия в размер на 1000 лв. за всички лечебни заведения за болнична помощ и общопрактикуващи лекари. Плащанията за финансирането на допълнителните възнаграждения на медицински и немедицински персонал, пряко зает с дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус в лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове, включително за дейности през м. януари тази година, се запазват и през 2021 г.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33005

От министерството поясняват, че размерът на тези плащания остава непроменен - 1 000 лв. нето. Целта е да се запази мотивацията на персонала, посрещащ предизвикателствата в борбата с пандемията. Средствата през 2021-ва се осигуряват от държавния бюджет, чрез трансфер към Националната здравноосигурителна каса, а не, както досега, чрез европейско финансиране.

Здравната вноска за безработните вече е 26 лева месечно

Персоналът, работил на първа линия през януари, ще получи дължимите средства още този месец. Следващата седмица лечебните заведения ще предоставят на НЗОК информация за дейността си, свързана с COVID-19.

Плащанията ще се реализират не по-късно от 24.02.2021 г. Допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за работа на първа линия ще продължават да се изплащат, докато страната се намира в период на извънредна епидемична обстановка, уточняват от здравното министерство.

В допълнение отбелязват, че и през настоящата година продължават плащанията чрез НЗОК за работа на първа линия на общопрактикуващи лекари, наети при тях специалисти по здравни грижи, както и на медицински и диагностични центрове. От бюджета на Министерството на здравеопазването продължават да се финансират, за работата си на първа линия, служителите на РЗИ и ЦСМП, както и звената към МЗ, които и досега получават тези възнаграждения.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33005

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини