Една България изчезна заради аборти

gettyimages
share

Една цяла България е била погубена заради аборти. 6,5 милиона оперативни интервенции са направени у нас от 1954 г. до днес. Това показват официалните данни, цитирани от шефката на болница "Света София д-р Гергана Коларова.

По думите й цифрите й са шокиращи.

„Оказва се, че ние, грубо казано, сме унищожили една България. Затова е много важна превенцията, децата ни да бъдат информирани, за да не се случват такива неща“, коментира тя.

Данните показват още, че средно около 10-15% от двойките в репродуктивна възраст имат затруднения, допълва Христина Христова, съветник на вицепремиера Валери Симеонов по време на форум „Причини за нарушаване на репродуктивните функции при младите хора и пътища за преодоляването им“, съобщава БТА.

Зам.-социалният министър Султанка Петрова отбеляза, че демографската ситуация в страната е тревожна, но това е тенденция в целия ЕС. Според нея трябва да се спазва заложеното в Закона за здравето изискване учениците от горен курс да се образоват сексуално.

В момента в детеродна възраст влиза поколението, раждано през 90-те години.

Сравнителната таблица на средната продължителност на живота в началото на 20-ти век и началото на 21-ви век показва, че тя е нараснала 2,5 пъти, а в страни като Испания от 34,3 години вече гони 83,8 години.


 

Водещи новини

Още новини