Австралийският щат Куинсланд узакони абортите

Парламентът на австралийския щат Куинсланд узакони абортите след продължила половин век кампания, която премахна вековен закон за морала, предаде Франс прес.

Парламентът на този най-консервативен щат на Австралия прие с 50 на 41 гласа текст, който разрешава на жените да извършват аборт до до 22-ра седмица от бременността. След този срок абортът трябва да бъде одобрен от лекар.

Законът въвежда и периметър за сигурност около клиниките за аборти, в който се забраняват протестите срещу абортите. Лекарите, които отказват тази процедура, са длъжни да дадат направление за друг лекар.

Защитниците на абортите се бореха от 70-те години на миналия век за премахването на закон от 1899 г., от времето на британския колониализъм, в който абортът се смята за "оскърбление към морала".

Въпреки това жените, които са извършвали аборти, рядко са били съдебно преследвани.

След това решение на парламента на Куинсланд, единственият австралийски щат, който все още забранява абортите е Нов Южен Уелс, но този негов закон рядко се прилага.

Коментари

  1. 2018.10.18 | 09:55
    Голяма работа няма що! Сега вече могат спокойно да спят, след като ще избиват неродени хора! Да не забравят, тези обаче, че някой им е дал шанс да се родят!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Океания

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет