Болница отказа да приеме мъж, той почина от инфаркт

share

Мъж от Перник почина от инфаркт, след като не бе приет за лечение в местната болница. Причината за отказа на медиците е, че бил без осигуровки.

"Животът струва пари”, каза Павел Павлов, приятел на починалия и зам.-областен координатор на политическа партия "Атака" – Перник, цитиран от "Za pernik". Петър Божичков преживял хипертонична криза. Същият цял живот работи на свободна практика в сферата на строителството. Бил е без здравни осигуровки. Петър е насочен към белодробната болница "Пантелей" за венозно вливане на лекарство. След като му премерили кръвното, му казали да се върне пак в пернишката болница. Докторът там отказал да го приеме повторно. Казал, че проблемът е кардиологичен и да се оправя. "Човекът беше изпратен да оцелява вкъщи", разказа преди два месеца Павел Павлов.

„Оцеляването” на Петър Божичков е било до преди две седмици, когато получава инфаркт в тоалетната на кафe „Рай” в Перник. Една седмица се бори за живота си в реанимацията на пернишката болница и умира. Според Павел Павлов, едва ли щяло да се стигне дотам, ако бяха обърнали внимание на приятеля му навреме. Шокиращото в тази история е и друго. Павлов попитал лекарката, отпратила Божичков: "Ами, ако дойде ром как ще реагирате?". Отговорът, който лекарката му дала бил, че са получили нареждане от Националната здравноосигурителна каса да не връщат роми без осигуровки. 

Водещи новини

Още новини