Таня Андреева: Колата на здравеопазването падна в пропастта

share

Ще бъдат изградени 11 национални комплекса за спешна медицинска помощ - 11 малки "пироговчета". Това обяви в предаването "Лице в лице" по БТВ министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Стратегията е приета много добре от работещите в Спешната помощ, добави тя.

Министърът заяви, че комплексите ще бъдат много добре обезпечени. Първоначалната сума за линейките и друга апаратура ще дойде от държавния бюджет. Очакват се средства и от ОП "Регионално развитие".

По думите й най-сериозният проблем в здравеопазването е намаляващият брой на лекарите у нас. "Реформите в системата спряха преди 20 г. Сега се оказахме изненадани, че тази кола, която се спуска по наклонената плоскост, падна в пропастта. Недоволни са и лекарите, и пациентите", посочи здравният министър.

Намеренията на управляващите са реформата в спешната помощ да приключи до две години. Здравният министър обяви, че има идея да бъде въведена глоба от 1000 лв. за фалшиво повикване на линейка. До края на годината пък трябва да бъде подменена апаратурата в линейките.

Водещи новини

Още новини