Таня Андреева: В България има прекалено много болници

  • 29 януари 2014 08:11

  • 2965
  • 6
Таня Андреева: В България има прекалено много болници
©

Резултатите от одита на Сметната палата в Министерството на здравеопазването не ме учудват изобщо. В последните години има сектори, в които нещата са се развивали без никаква приемственост и липсата на всякакъв контрол. Най-тежко е положението с болниците. Точно липсата на контрол е причината за фалита на болниците.

Това каза министър Таня АндрееваТаня Андреева Таня Андреева е родена на 7 юли 1973 г. в София.  Завършва Медицинския факултет към Медицинския в сутрешния блок на БНТ. Проблемите в системата са много. Спешната помощ, НЗОК, болници пред фалит. Всичко това е плод на безотговорни действия. Не искам да споменавам имена. Всеки сам си носи отговорностите, категорична беше тя. В момента проверяваме всички болници, за да получим пълната картина. Не може министерството да бъде майчица за едни и мащеха за други. По времето на ГЕРБ е имало привилегировани болници. Лошото сливане на болничните заведения също оказва своето влияние. Най-пресният пример за това е болницата в Стара Загора. Там трудно ще минем без освобождаването на медицински персонал. Вероятно ще бъдат освободени между 20-30% от работещите там, разкри министър Андреева.

Не може да се оказва натиск върху лечебно заведение. Много от общинските болници страдат. Общините трябва да търсят начин за контрол, защото те са принципали на тези болници. Убедена съм, че частния капитал има място в здравеопазването. На седем милионна България 400 болници са прекалено много, категорична беше д-р Андреева. Не може да има лимитиране на медицинска дейност. За мен е абсолютно неприемливо НЗОК да се превръща само в платец на лекарства и медицински изделия, а да няма достатъчно средства за заплащане на дейности. В момента не се заплаща за изследване на бременността след 36 седмица. Не се заплаща за радио-активни изследвания на онкоболни. Мога да дам още примери. Идеята ни е да има малки "пироговчета" в цялата страна. Вече сме направили карта. Това е дълъг процес. Ние започваме изграждането на тези болници сега, но това ще продължи 2 до 3 години, разкри тя.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2965 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
хх

2014.11.12 | 21:48

6
Здрасти.Когато Дянков твърдеше същото беше обявяван за некадърник,идиот и какво ли не още. Дянков се опита да сведе броя на болниците до някакво що годе разумно количество и си отиде оплют от лекарската мафия.Сметката за ужасното състояние на здравеопазването плащаме всички ние, тази кака си мени мнениието всяка седмица. Но днес той е професор в Харвард, аз не знам длруг българин да е преподавал там, ако знаете пишете.

2014.11.11 | 22:23

4
А кой открадна осигуровките?Пак твоя финансов гуру!Да болниците са много,но касата е една,а защо?Те и депутатите са много,на фона на демографския срив.Здравното осигуряване е социалистически модел останал от времето когато труда беше задължителен и съответно от всеки се удържаше.Я ми обясни някой ако не работи от 1989 от къде да вземе пари за здравна вноска?

2014.11.12 | 19:05

5
Проблема е че в България има много българи.
с повече каси

2014.11.11 | 22:22

3
Модела е измислен и работи,но не знам защо никой не иска да го приложи.Просто се копира застрахователния модел за автомобилите и готово.За колите е по-добре измислено от колкото за хората.Прави се задължителна полица за здраве и здравно каско който иска.Прави се гаранционен фонд за тези дето не си внасят,но ползват ли здравна услуга ще си плащат или ще бъдат съдени.
Илиев

2014.02.10 | 20:47

2
Чудя се да се смея ли или да плача, ама май по-скоро ми се плаче!!! Наистина здравеопазването е в много тежко положение, но не липсата на контрол, е причината за фалита на болниците, а тежкото управление на ГЕРБ по време на което болниците затягаха много яко коланите, както се случваше със всеки друг бизнес в страната. При сметките които прави министър Андреева се падат по една болница на приблизително 17500 души, което не ми се вижда много.

2014.02.07 | 23:07

1
И да викате, и да крещите полза няма. Ясно е като бял ден, че парите в държавата във всяко едно отношение се харчат нецелесъобразно. Контрол никакъв. И да има то той е непрофесионален, прави се от лаици. Ако се харчи рационално пари ще има достатъчно, без да се налагат икономии и пр..

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини