Желано бебе се роди след уникална бременност

Дарик
share

Д-р Стефан Стефанов - акушер-гинеколог при КИРМ"Св. Елисавета" представи пред журналисти уникален случай на раждане на бебе след забременяване чрез инвитро процедура, извършена в инвитро центъра в Плевен, предаде Дарик.

Става въпрос за пациентка, която след 12-годишен стерилитет забременява в КИРМ"Св. Елисавета" - Плевен от първия път с двуяйчни близнаци. До петия месец бременността протича нормално, но в петия месец, единият близнак загива.
Като цяло практиката в такава ситуация е да бъде предизвикано раждане и да бъде прекъсната бременността, поради съществуващия риск от инфекция.

Тази бременност е била много желана и изстрадана, каза д-р Стефан Стефанов и ние с доц. Светлозар Стойков от Втора клинична база предприехме малко по-различно поведение, за да запазим бременността и тя да бъде износена, защото ако беше прекъсната в петия месец, другият близнак нямаше никакъв шанс - беше под 500 грама".

Идеята е била да се изчакат няколко месеца за да може да достигне тегло и развитие, които да гарантират оцеляването на плода.

Д-р Стефанов каза още, че в случая може да се каже, че мъртвият плод е спасил живия, тъй като е бил разположен така, че е изиграл ролята на "тапа" срещу възможните инфекции, които са много чести в подобни случаи. Това е изключително дълъг период от време и е донякъде и рисков, каза лекарят.иверситетската болница и в продължение на три месеца е била под наблюдението на доц. Светлозар Стойков, ежедневно е проверяван колаборационния статус и признаците за инфекция и така, пациентката достига до определяне на термин и се е родило едно живо и здраво дете.

Д-р Стефанов уточни, че именно това различно поведение от страна на екипа е дало възможност на жената да си има дете - Божидар, който се е родил на 17 юли с тегло 2,8 килограма. Д-р Стефанов сподели, че в медицинската практика по света са известни подобни случаи, но в България това е първи такъв случай, най-малкото заради дългият период от три месеца в който е доизносена бременността, при която единият близнак е бил мъртъв.

Майката Ивелина е на 33 години и е от град Сливен. Раждането е извършено със секцио. Д-р Стефанов каза, че от тук нататък консултациите за бебето са като при едно нормално раждане, без някакви особености. Днес в 12:00 часа, майката Ивелина и малкият Божидар бяха посрещнати от щастливия баща, след което отпътуваха за родния си град Сливен.

Водещи новини

Още новини