Лечебниците в Плевенско разполагат с 1647 легла

share

Заведенията за болнична помощ в Плевен и региона са 11 с 1647 легла. Това сочат данните на Териториалното статистическо бюро /ТСБ/ в Плевен, обобщени за края на 2012 г.

Многопрофилните болници в региона са 9 с 1581 легла. В тях е съсредоточен 96 на сто от легловия фонд. Специализираните болници в Плевен са две с 66 легла. В сравнение с 2011 г. броят на леглата в лечебниците намалява с 1,8 на сто за сметка на намаления брой легла в специализираните лечебни заведения, показва анализът на ТСБ. Осигуреността на населението с болнични легла в момента е 626 на 100 хиляди души.

Големият брой болници в областта, включително и специализирани, се обяснява с развитието на Плевен като един от петте университетски медицински центрове в България и наличие на висококвалифицирани кадри в Медицинския университет в града.

През последните години в лечебните заведения на Плевен се увеличава притокът на хора от други региони и от чужбина. Според данни от университетската болница "Д-р Георги Странски" годишно в нея се приемат между 20 и 25 на сто тежко болни пациенти с местожителство извън плевенския регион.

 

Водещи новини

Още новини