Следродилната депресия: Емоционалната близост и емпатията спасяват човешки животи

pixabay
share

31-годишната Биляна Петровa, която беше обявена за издирване, беше открита мъртва в София. Тя е майка на две деца, като едното от тях е кърмаче. Случаят отвори темата за следродилната депресия.

Според директора на Държавната психиатрична болница ''Св. Иван Рилски'' д-р Цветеслава Гълъбова случилото се е можело да бъде предотвратено, ако са били изпълнени много условия.

По думите ѝ има стигма в обществото за психичното здраве, както ѝ голяма липса на емпатия, предава БТВ.

"Младата жена е ходила в продължение на часове в топ центъра на София във видимо неадекватно състояние - как пък никой не я спря, не я попита, не я задържа, не прояви интерес тази жена защо е по джапанки в това студено време", коментира д-р Гълъбова.

По думите ѝ емоционалната близост и емпатията спасяват човешки животи. Тя е категорична, че обществените реакции могат да спасят човешки живот.

„Ако в България се гледа малко по-сериозно на психичното здраве. Ние българите не сме много убедени, че психичното ни здраве е част от здравето ни. Не го възприемаме като нещо, на което да обръщаме специално внимание, а при необходимост да търсим помощ. Това наше отношение показва стигмата върху психичните болести“, посочи експертът.

За сблъсъка със следродилната депресия от първо лице

„Бременността и раждането не са болести, но са преломни моменти в живота на жената и на цялото семейство. Има много трудности по биологични причини – физиология, хормони, по психологични причини – влиза нов член в семейството, което са нови и огромни отговорности за двамата родители. Ако имаме съзнанието, че трябва да се обичаме и подкрепяме един друг, че отношенията са партньорски, а не йерархични. Ако са по-добре организирани медицински заведения за тази помощ. Ако сме по-емпатични като хора“, посочи д-р Цветеслава Гълъбова.

Тя посочи, че депресивните епизоди се разделят на леки, уморено тежки и тежки, но депресивните състояния могат да имат и характеристиката на психоза.

„Всичко това ние го обединяваме с термина следродилна депресия, която времево се проявява до година след раждането“, посочи специалистът.

„Когато симптомите на отпадналост, дезинтересираност, липса на удоволствени изживявания, безсъние, безповоден плач, тревожност, напрегнатост, продължат повече от две седмици, категорично трябва да се потърси психиатрична помощ“, обясни д-р Гълъбова.

По думите ѝ, когато семейството на жена, види признаци на депресия, трябва да поговори с нея и да се опита да я убеди да потърси специалист.

Д-р Цветеслава Гълъбова посочи, че бащите също могат да изпаднат в депресия след раждането с повечето отговорности, които то носи.

Водещи новини

Още новини