Как да запазим сърцето си здраво?

NOVINI.BG
share

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са в основата за високата смъртност у нас. А те се влияят от много други заболявания, от начина на живот, от стреса, от затлъстяването.

Това съобщи пред NOVINI.BG проф. д-р Лилия Демиревска, кардиолог от ВМА.

Доц. Мантарова (невролог) с ценни съвети към всички пациенти

Проф. д-р Лилия Демиревска си припомни времето на COVID. Тя сподели, че наистина тогава е било много страшно за лекарите. "Голяма част от пациентите тогава загинаха точно от сърдечно-съдови заболявания", припомни си проф. Демиревска и поясни, че при сегашния вариант на COVID по-безобидно протича всичко, но не е по-безопасно за пациентите със сърдечно - съдови заболявания.

Относно предстоящата грипна вълна, която се очаква да ни залее проф. Демиревска заяви категорично, че първо най-важното е да се извърши ваксинация. Тя посъветва всички да се пазят от кихащи и кашлящи и да носят маски, дори по две наведнъж.

Специалистът по кардиология обясни, че се наблюдава спад при възрастовия праг. Едни от причините са затлъстяването, тютюнопушенето. Тя обясни кога трябва да се вземат ранни мерки.

Проф. д-р Демиревска информира кога и как трябва да се мери кръвното налягане. Това може да се прави при прегледи при общо практикуващите лекари, в домашни условия, тогава пациентът е спокоен и я няма "бялата престилка".

Във връзка с приема на хранителни добавки и витамини, тя обясни, че най-опасно е самолечението. Хранителните добавки не попадат под никаква регулация. "На нашия пазар има толкова много добавки, които уж помагат", напомни тя. "Когато човек се храни здравословно, смисъл от допълнителни витамини няма", обясни специалистът.

Проф. д-р Лилия Демиревска препоръча активно да ходим всеки ден, в храната ни да не се съдържа много сол, да консумираме риба,  пресни плодове и зеленчуци, месото да е изчистено, да е без мазнини, да се консумира пълнозърнест хляб.

"Съветът ми е да не се преяжда, да се избягва напълняването - веднъж тръгнем ли, нещата стават неуправляеми, да не се самолекуваме и когато ни се налага да пием истински лекарства, а не хранотелн добавки с недоказани ползи", завърши проф. д-р Лилия Демиревска.

Цялото интервю може да видите ТУК.

Водещи новини

Още новини