Великобритания одобри ново лекарство срещу Алцхаймер

Pixabay
share

Британският лекарствен регулатор даде зелена светлина на ново лекарство за Алцхаймер, което забавя прогресирането на болестта. То е разработено от японската фармацевтична компания Eisai, съобщава АФП.

Медикаментът, предназначен за забавяне на когнитивния упадък при хора с неврологично заболяване, беше одобрен тази седмица от Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA).

В същото време става ясно, че новото лекарство няма да бъде заплащано от държавната Национална здравна служба (NHS), тъй като нейният орган за контрол на разходите го е определил като твърде скъпо.

Ползите от него са „твърде малки, за да оправдаят значителните разходи за NHS“, заявяват от Националния институт за високи постижения в областта на здравеопазването и грижите (NICE) на Великобритания.

Припомняме, че новият медикамент вече беше одобрен в САЩ миналата година, но в края на юли беше отхвърлен от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Учени откриха начин за по-бързо проникване на лекарства срещу болестта на Алцхаймер в мозъка

ЕМА заяви, че „ползите от лечението с новия препарат не са достатъчно големи, за да надвишат рисковете от неговата употреба“. В САЩ лекарството струва около 26 000 долара годишно на всеки пациент с болестта на Алцхаймер.

Въпреки това изследователите и неправителствените организации, ангажирани с това заборяване, приветстват одобряването на медикамента и смятат, че той се справя с ранните етапи на болестта на Алцхаймер.

Действието му се осъществява чрез използване на антитела, които изчистват вредните за мозъка протеини.

Според NICE леката деменция, причинена от болестта на Алцхаймер, е налице при около пет процента от хората над 65-годишна възраст и при 25 процента над 80-годишна възраст.

Водещи новини

Още новини