"Флирт" повали 500 души на легло само за седмица

pixabay
share

Новият вариант на коронавируса „Флирт“ настъпва с пълна сила. Само за седмица броят на повалените на легло у нас е 521, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. От началото на годината в страната са регистрирани 7219 случая.

Миналата седмица за пръв път у нас бяха установени щамове на варианта „Флирт“ на „Омикрон“, обясни пред БТА проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Подвариантът BA2.86, който се разпространи бързо, се нарои на подварианти и всички те сборно се наричат "Флирт". Атрактивното име на новия вариант се дължи на съчетанието на първите букви на променените аминокиселини.

Към момента данните са за три случая, но още се извършват анализите и вероятно случаите ще са повече.

Проф. Христова съветва хората да се тестват, ако имат съмнения за заразяване. По думите й силно препоръчително е болните да си останат вкъщи, защото организмът би се възстановил много по-бързо, с по-малко щети и с по-малко усложнения. Изолацията пък ще спре разпространяването на вируса. При някои пациенти оздравяването настъпва до два-три дни, но на други са им необходими четири-пет, каза още тя.

Доц. Ангел Кунчев посочи симптомите на новия коронавирус и разкри води ли до тежки усложнения

 

Групата щамове, известна като „Флирт“, не води до тежко протичане на заболяването, но пък и не бива да се подценява. Това е системно заболяване, което протича с температура, втрисане, главоболие и болки в гърлото, като често се появява и диария. Все още при някои пациенти се наблюдава и загуба на обоняние, отбелязват лекарите.

Болестта протича по-рисково при възрастните хора с хронични заболявания. Има и млади хора, които при развитието на тъй наречената цитокинова буря могат да прекарат заболяването тежко. „Опасността е от тромбози. Вирусът уврежда вътрешната обвивка на кръвоносните съдове, а когато тя е увредена, лесно се образуват тромби“, посочи още проф. Христова.

И докато специалистите следят развитието на коронавируса, в полезрението им се появи и нова заплаха - маймунската шарка. Тя е вирусна инфекция, която причинява пълни с гной лезии и грипоподобни симптоми, обикновено е лека, но може и да доведе до смърт. Вариантът Clade 1b е разновидността на маймунската шарка, която предизвика глобална загриженост, тъй като изглежда се разпространява по-лесно при рутинен близък контакт. Случай на варианта беше потвърден миналата седмица в Швеция и е свързан с нарастващо огнище в Африка.

Фокусът върху новия щам clade 1 дава шанс на Европа да се съсредоточи отново върху по-малко тежкия сорт clade 2, включително по-добри съвети за общественото здраве и наблюдение. Около 100 нови случая на щам clade 2 се съобщават в европейския регион всеки месец, казват специалистите.

Междувременно изследователи установиха, че лекарство, използвано при последната глобална епидемия от маймунска шарка през 2022-23 г., не е ефективно срещу по-тежкия вирус, разпространяващ се бързо в Африка. Антивирусното средство tecovirimat не намалява продължителността на лезиите сред деца и възрастни, заразени с щама clade I на маймунска шарка в Демократична република Конго (ДРК) според първоначалните резултати от плацебо-контролирано изпитване, проведено от изследователи в Конго и САЩ, съобщи "Политико“.

Вирусът Оропуче взе над 20 жертви в Европа. Сред симптомите на заразата са главоболие, гадене, повръщане и болки в мускулите и ставите. Болестта е известна като вируса от ленивеца

„Става въпрос за внесени случаи в Европа, т.е. хора, които са се заразили в други страни - в Бразилия и Куба най-вече. Оропуче е тропическо заболяване с екзотично име. Открит е в село с това име още през 1955 г. Въпреки че досега е имало повече от 30 огнища и повече от половин милиард случая, се оказва, че заболяването все още не е толкова познато“, заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

"Вирусът се предава от вектори, т.е. насекоми. Това са вид мушици, които се срещат в Америка, но не и у нас. Заболяването е разпространено в Южна Америка, основно в близост до гористи райони. Наричат го вирус на ленивеца. По-различното е, че доста интензивно се развива това огнище. Вирусът показа, че може да се предава и в градски условия. Протича доброкачествено, въпреки че в 15% от случаите има данни и за кървене, възпаление на главния мозък“, обясни вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

10 души загубиха битката със Западнонилската треска в съседна Гърция. 76 души са заболели от вируса в страната, съобщи гръцката Национална организация за обществено здраве, цитирана от новинарската агенция АНА-МПА.

Общо 19 от случаите са били с леки симптоми, а при 57 случая е засегната централната нервна система, предаде БТА. През изминалата седмица 21 души са диагностицирани със западнонилска треска, като е имало и два случая на заразяване преди пристигане в Гърция.

Заразата е регистрирана в общините Лариса, Кардица, Левкада, Халкидики, Пела, Серес, Килкис, Иматия, Ахая, Теспротия, Арголида, Родопите, южната част на Атина и град Солун. Все по-честите случаи на западнонилска треска ежегодно през последното десетилетие показват, че вирусът се е установил в Гърция, както и в други европейски страни (Австрия, Хърватия, Франция, Унгария, Италия, Румъния, Сърбия и Испания), отбелязва АНА-МПА.

Западнонилската треска е сезонно заболяване, което се предава чрез ухапване от заразен комар. За намаляване на риска от инфекция се препоръчва да се използват репеленти върху откритите части на тялото при престой на открито, както и да се носят дрехи с дълги ръкави и дълги крачоли в светли цветове.

Водещи новини

Още новини