Мозъчен имплант възстановява гласа на пациент, страдащ от амиотрофична латерална склероза

pixabay
share

Пациент с амиотрофична латерална склероза (АЛС), който е загубил способността си да говори, е успял да общува с помощта на мозъчен имплант за преобразуване на текст в реч, предаде Ройтерс, като цитира учени.

Те са провели два изследвания, като при едното са наблюдавани обещаващите възможности на мозъчно-компютърните интерфейси за възстановяване на речта при парализирани пациенти.

Данните са публикувани в изданието New England Journal of Medicine. 

Те дават "убедителни нови доказателства за бърз клиничен напредък при практическите приложения на устройства за възстановяване на комуникацията след парализа", пише в придружаваща редакционна статия д-р Едуард Чанг, неврохирург от Калифорнийския университет в Сан Франциско. Той не е участвал в изследванията.

"Блекрок нюротек", "Медтроник", "Синкрън" и "Нюралинк" на Илон Мъск са сред компаниите, които работят за комерсиализиране на мозъчно-компютърни интерфейси, отбелязва Ройтерс.

Мъск иска да сложи край на дебелите с мозъчен чип

Всяко от двете проучвания включва по един пациент с АЛС -  мъж и жена. При хората, страдащи от това заболяване, известно и като болест на Лу Гериг, се наблюдава прогресивна дегенерация на нервните клетки в гръбначния и главния мозък.

Единият пациент е 45-годишен мъж със сериозни затруднения при говора. Той може да бъде разбран само от човека, който се грижи за него и с когото общува със средна скорост от около седем думи в минута, казват изследователите. Скоростта на разговорния английски език е приблизително 160 думи в минута, отбелязва Ройтерс.

Изследователите имплантират четири микроелектродни устройства, произведени от Blackrock Neurotech, които записват невронната активност в областите на мозъка, свързани с езика и речта чрез 256 интракортикални електрода - много повече, отколкото са били насочени в предишни проучвания.

Софтуерът за декодиране може да научи редки думи и да бъде обучаван бързо и да се пренастрои онлайн, което също не е показвано досега, казва Чанг.

На втория ден от използването на дешифратора пациентът общува, като използва речник от 125 000 думи, сочат данни от проучването, цитирано от Ройтерс. 

Пробив в мозъчните импланти дават надежда за глас на парализирани хора

Декодираните думи са показвани на екрана и след това са вокализирани с помощта на софтуер за преобразуване на текст в реч, създаден да звучи като гласа отпреди заболяването да се развие.

Пациентът, участващ във второто изследване, е жена на 58 години, която е получила по-примитивен имплант седем години по-рано. Използваното устройство на "Медтроник" функционирало добре шест години и е позволявало на жената да общува с помощта на кликове.

Когато  използването му станало невъзможно, не е открита техническа неизправност. Вместо това, прогресиращата атрофия на мозъка на пациентката "направи интерфейса мозък-компютър неефективен след години на успешна употреба", казват изследователите.

Бъдещите усилия на специалистите може да се насочат към интерфейс с различни мозъчни части, които могат да са по-слабо засегнати или не толкова податливи на развитието на болестта, е мнението на Чанг.

Водещи новини

Още новини