Имунологът Неелика Малавидж предупреди: 30 опасни вируса могат да върнат ужаса от 2020 и 2021 година

Pixabay
share

Броят на патогените, които могат да предизвикат следващата пандемия, нарасна до над 30 и вече включва грипен вирус А, вирус на денга и вирус на маймунска едра шарка, според актуализирания списък, публикуван от Световната здравна организация, цитиран от Нова телевизия. 

Изследователите твърдят, че списъкът с "приоритетни патогени" ще помогне на организациите да решат къде да насочат усилията си за разработване на лечения, ваксини и диагностика.

"Той е много изчерпателен", казва Неелика Малавидж, имунолог от университета "Шри Джайеварденепура" в Коломбо, Шри Ланка, която е участвала в усилията. Тя изучава семейството на вирусите Flaviviridae, което включва вируса, причиняващ треската денга.

Приоритетните патогени, публикувани в доклад на 30 юли, са подбрани заради потенциала им да предизвикат извънредна ситуация за общественото здраве в световен мащаб, като например пандемия. Това е направено въз основа на данни, показващи, че патогените са силно трансмисивни и вирулентни и че достъпът до ваксини и лечение е ограничен. При предишните две усилия на СЗО, през 2017 г. и 2018 г., бяха идентифицирани около дузина приоритетни патогени.

Как да се предпазим от вируси и да останем здрави през лятото

"Процесът на приоритизиране помага да се идентифицират критичните пропуски в знанията, които трябва да бъдат преодолени спешно, и да се гарантира ефективното използване на ресурсите", казва Ана Мария Хенао Рестрепо, която ръководи екипа на СЗО за научноизследователска и развойна дейност в борбата с епидемиите, изготвил доклада.

Важно е редовно да се преразглеждат тези списъци, за да се отчитат големите глобални промени в обезлесяването, урбанизацията, международните пътувания и други, казва Малавидж.

Последното усилие идентифицира рискови патогени в цели семейства вируси и бактерии, което разшири обхвата му.

Повече от 200 учени прекараха около две години в оценка на данните за 1652 вида патогени - предимно вируси и някои бактерии - за да решат кои от тях да включат в списъка.

Сред повече от 30-те приоритетни патогени са групата коронавируси, известна като Sarbecovirus, която включва SARS-CoV-2 - вирусът, причинил глобалната пандемия COVID-19 - и Merbecovirus, който включва вируса, причиняващ Близкоизточния респираторен синдром (MERS). Предишните списъци включваха конкретните вируси, които причиняват тежкия остър респираторен синдром (SARS) и MERS, но не и целите подродове, към които те принадлежат.

Другите допълнения към списъка включват вируса на маймунската едра шарка, който през 2022 г. предизвика глобална епидемия от едра шарка и продължава да се разпространява в огнища в Централна Африка. Вирусът се счита за приоритетен, както и неговият роднина - вирусът на вариолата, който причинява дребна шарка, въпреки че е ликвидиран през 1980 г. Причината е, че поради това, че хората вече не се ваксинират редовно срещу вируса и следователно не придобиват имунитет срещу него, едно непланирано разпространение на вируса може да предизвика пандемия. Вирусът би могъл да бъде използван от терористи като биологично оръжие", казва Малавидж.

Половин дузина грипни вируси от тип А също са включени в списъка, включително подтип H5, който предизвика епидемия сред едрия рогат добитък в Съединените щати. Сред петте бактерии - всички новодобавени - са щамове, които причиняват холера, чума, дизентерия, диария и пневмония.

Водещи новини

Още новини