Тайланд регистрира случай на маймунска шарка при пътник от Африка

  • 21 август 2024 11:53

  • 119
  • 0
Тайланд регистрира случай на маймунска шарка при пътник от Африка
© pixabay

Тайланд е открил случай на mpox (маймунска шарка) при европеец, пристигнал от Африка миналата седмица, и очаква резултати от тестове за определяне на щама, каза в сряда служител по контрола на болестта, цитиран от "Ройтерс".

Тайландските власти третираха случая като Clade 1 форма на mpox, тъй като лицето, 66-годишен европеец с пребиваване в Тайланд, е пристигнало на 14 август от африканска страна, където се разпространява, Тонгчай Кеератихаттаякорн, генерален директор на Департамента за контрол на заболяванията.

Тонгчай каза, че мъжът е бил изследван, за да се определи дали случаят е Clade 1 вариант, като резултатът се очаква до петък. Властите също наблюдават 43 души в страната, които може да са имали контакт с пациента, каза той.

Генералният директор не назова африканската страна, в която е бил мъжът. Той каза, че мъжът е преминал транзитно в държава от Близкия изток, която също не назова, преди да отлети за Тайланд.

Тайланд е открил 800 случая на mpox Clade 2 от 2022 г. насам, но досега не е открил случай на вариантите Clade 1 или Clade 1b, пише news.bg.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) повиши нивото на риск за заразяване с маймунска шарка (mpox) в ЕС, след като в Швеция бе потвърден първият случай на нов щам на вируса извън Африка. Това доведе до повишаване на риска от "много нисък" на "нисък" за населението в ЕС, предава Ройтерс.

Световната здравна организация (СЗО) обяви маймунската шарка за глобална здравна извънредна ситуация, след като огнище в Демократична република Конго се разпространи в съседни страни. СЗО планира спешна среща за осигуряване на глобален достъп до тестове, лечения и ваксини срещу вируса.

СЗО увери: Маймунската шарка не е нов ковид

Последвайте канала на

Росица Валентинова
119 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини