Борбата с вирусния хепатит - ключова за намаляване на случаите на рак на черния дроб

pixabay
share

Справянето с вирусния хепатит е ключова мярка за намаляване на случаите на рак на черния дроб. Това подчертават от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който е днес.

Хроничният хепатит, причинен от заразяване с хепатит В и С, е сред основните рискови фактори за рак на черния дроб. През 2022 г. той е довел до близо 55 хиляди смъртни случаи в Европа. "Ранно тестване, бърза връзка с грижи, разширени мерки за превенция като ваксинация срещу хепатит В" са ключови елементи за елиминирането на тези вируси, обяснява Пьотр Крамарц, който е главен учен на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, предава БНР.

Около 3 милиона и 600 хиляди души в Европейския съюз са хронично заразени с хепатит В, а 1 милион и 800 хиляди - с хепатит С.

Безплатни изследвания за хепатит B и C се организират в Бургас

Според данни на Световната здравна организация 87 процента от случаите на хепатит В, както и 64 на сто от тези на хепатит С в глобален мащаб не са диагностицирани.

Голям брой от инфектираните получават диагноза само в напреднала фаза на болестта, когато вече са се развили цироза и рак на черния дроб. Поради това е необходимо да бъде увеличено тестването за тези заболявания в повечето държави по света.

Водещи новини

Още новини