Сигнали за липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B

  • 15 март 2024 12:00

  • 200
  • 0
Сигнали за липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B
© Novini.bg/ Canva

За липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B сигнализираха слушатели на "Хоризонт". Ваксината не е част от имунизационния календар и се намира трудно в аптечната мрежа у нас от години, потвърди Силвана Лесидренска от сдружение "Хепактив". Наша проверка показа, че вносителят на този препарат е подал уведомление за временно преустановяване на продажбите по логистични причини, считано от 5 декември миналата година до средата на март през настоящата. По информация на здравното министерство ваксината трябва да е налична в аптеките от началото на следващата седмица. 

Комбинираната ваксина срещу хепатитните вируси А и B е тридозова. Обикновено дозите се поставят в рамките на 6 месеца, но ако човек бърза да пътува към рисков регион, имунизацията може да се направи в период от 3 седмици, пише в листовката на продукта. Недостиг на ваксината у нас се наблюдава от години, разказа председателят на сдружение "Хепактив" Силвана Лесидренска. "Само на няколко места в София може да бъде открита", посочи тя.

По думите ѝ причините за липсата могат да бъдат различни. Тя отбеляза, че това не е задължителна ваксина. Когато няма голямо търсене на даден продукт, е логично тя да не се поддържа в голямо количество, смята Лесидренска. 

Ваксината създава имунитет срещу болестта на мръсните ръце – хепатит А, който се разпространява при ниска хигиена, замърсени вода и храна, обясни проф. Радостина Александрова, вирусолог в Българската академия на науките. Положителното при този вирус е, че над 85 процента от заразените напълно се изчистват от него до края на третия месец. Но трябва да се внимава.

"През инкубационния период от 2 до 6 седмици могат да са заразни за околните, особено през втората половина. Предаване може да стане и при сексуален контакт", обясни тя. 

По-опасният вирус е хепатит B, който може да предизвика хроничен хепатит и да доведе до смърт. Предава се по кръвен път, както и чрез други телесни течности, а основният път на разпространение е чрез сексуален контакт и при венозно инжектиране на наркотици.

Проф. Александрова обясни, че комбинираната ваксина е подходяща за навършилите 16 години, които нямат имунитет срещу тези вируси. И е препоръчителна за следните рискови групи: хора с хронични чернодробни заболявания; хора, които ще пътуват за страни, където има ендемичен хепатит А и лоши битови условия; медицински специалисти; хора, които са заети в чистотата, както и хора, които подлежат на чести кръвопреливания. 

С едно наум за хепатит B следва да подходят родените преди 1992 година, хората-носители на ХИВ, тези с хронични чернодробни заболявания, работещите с кръвни продукти. 

Изграждането на имунен отговор след поставяне на ваксина отнема няколко дни, затова е препоръчително да не се чака до последния момент при планирано пътуване в рисков район. Поне 1 седмица е нужна, за да се появят първите антитела, каза проф. Александрова и препоръча на хората да си я поставят поне 2 седмици преди пътуването. 

Според проф. Александрова сигурност срещу заразяване с двата вида вируси дават също спазването на хигиена, избягването на рискови сексуални контакти и споделяне на предмети, по които може да има телесни течности. Тя припомни, че хепатитните вируси са устойчиви – например хепатит А може да издържи на замразяване и подкисляване. По думите ѝ най-коварното на хепатит В и С е, че те могат да протекат безсимптомно

По повод световния мащаб програма на СЗО предвижда до 2030 година да бъдат открити 90 процента от заразените с хепатит B и C и намаляване на смъртните случаи с 65%. 

Междувременно Силвана Лесидренска от "Хепактив" настоява държавата в лицето на здравното министерство да се погрижи за това хората да имат достъп до препоръчителната ваксина:

"Тя се заплаща от самия пациент. Не е ангажимент на държавата да заплати нейната стойност, но би трябвало да ѝ е ангажимент поне да я подсигури като количество и наличности". 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
200 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини