Има ли КОВИД в отпадните води на София и Бургас?!

pixabay
share

Наличие на вируса Sars-cov2, който причинява КОВИД, откриха български учени в отпадните води на София и Бургас. Това означава, че заболеваемостта е по-висока от официалната, категорични са те, съобщава специализираният здравен сайт clinica.bg.

Изследването се прави от научен екип с водещ Сергей Иванов по европейския проект Summit. Целта му е да се извърши наблюдение на човешките патогени в природата и по-конкретно в отпадните води.

Пробите се вземат от пречиствателните станции за отпадни води на съответните градове, които се наблюдават.

През миналата седмица взехме проби от Варна, Бургас и София, резултатите показват, че КОВИД има в отпадните води на Бургас и София, каза за clinica Сергей Иванов. Той допълни, че изчисленията за разпространението са относителни, защото липсват точни данни колко са в момента жителите на регионите и съответно от колко души са отпадните води. Според него болните в София на базата пробата може да варират от няколко стотин до 1000 в абсолютни цифри.

Според официалните данните на НЦЗПБ у нас разпространението на вируса е доста по-ниско. Според последната информация през 27-та седмица на 2024 г. са регистрирани 22 случая на КОВИД. Отклонението от предходната седмица е (-6), а от началото на годината в страната са регистрирани 5785 случая. За същия период през изминалата година са регистрирани 17091 случая.

/със съкращение/

Водещи новини

Още новини