Тревожно: Възрастта при зависимостите пада

Unsplash
share

Възрастта при зависимостите пада. На първа употреба пада възрастта и се променя типът зависимост или причините, които активират зависимости. От най-ранна възраст, например от 2-годишна възраст, започват екранните зависимости. Това коментира пред БНР Павел Павлов от Българската федерация на терапевтичните общности. 

Той обясни, че между 2 и 3-годишна възраст приключва процесът на развитие на определени дялове в мозъка. Когато дадем на децата таблети и телефони под тази възраст обаче, те не допускат развитието на този център, предупреди специалистът. И добави:

"Когато детето има дефицит на внимание, започва да търси начин да го коригира. Това лесно става с други игри или чрез употреба на вещества. Родителите несъзнателно вредят на децата си". 

По думите му в световен мащаб се смята, че между 4 и 6% от популацията на населението е предразположена към зависимости. "Самата статистика трудно се изчислява, защото има много злоупотребяващи, които все още не могат да бъдат разграничени - дали е зависим или злоупотребяващ. Води се, че около 200 хил. са хората с проблемна употреба в България", отбеляза Павел Павлов, като подчерта, че институциите взимат данни от хората, които работят със зависимите, и след това тези данни се обработват и разпространяват като отчет. 

В гетата у нас смесват евтина дрога за децата с отрова за мишки

"Популацията на населението в света се увеличава, нормално е да се увеличават и зависимите. Това ясно се видя при цигарите. Работим за намаляване на тютюнопушенето. Като процент намалява, но като брой пушещи хора се увеличава. Същото се получава с всеки друг вид зависимост", коментира той в интервю за предаването "Преди всички".

Според него съвременните механизми за справяне с проблема не са забраните. 

"За да работи една забрана, трябва да имаме ефективен контрол. Ако няма контрол, на практика забраната не работи". 
Бивш наркозависим: Mечтите и целите остават на заден план
През 2008 г., когато създадохме организацията, целта ни беше превенция, напомни Павлов. По думите му са необходими нови форми на превенция. 

Стигмата в обществото е другото, с което асоциацията работи. Хората се страхуват, срамуват, подчерта той. 

"Идва парадоксът - човек, който се лекува, го сочат с пръст, а за този, който се е напил на работа, никой нищо не казва".

Павел Павлов напомни признаците, за които трябва да се внимава: "Промяна на поведението. Свръхангажираност от дадено поведение. Затваряне в стаята. Седене пред компютрите. Мирис на определени вещества. Пакетчета с неясен произход из стаята". 

Зависимостта не е само наркотици, то е и много други неща, предупреди още той.

Водещи новини

Още новини