Ваксините срещу COVID-19 са предотвратили 58% от очакваните смъртни случаи в САЩ

Getty Images
share

Компютърни модели изчислиха, че ваксините са предотвратили 235 000 смъртни случая заради КОВИД в САЩ от декември 2020 г. до септември 2021 г. - 58 процента от очакваните жертви на болестта, както от оригиналния вирус, така и от варианта Делта, съобщи ЮПИ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Ваксинацията също така е предотвратила 1,6 милиона хоспитализации и 27 милиона заразявания с КОВИД-19 според данните, предоставени от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ. 

Изводите са публикувани в мрежата на списанието на Американската медицинска асоциация JAMA Network Open.

Резултатите "затвърждават схващането, че ваксинацията срещу КОВИД очевидно действа", казва д-р Уилям Шафнър, медицински директор на Националната фондация за инфекциозни болести в Бетезда, щата Мичиган. "Тя работи много успешно за предотвратяване на смъртните случаи. И ако повече хора бяха приели ваксинацията, щяхме да предотвратим още повече смъртни случаи".

В действителност ваксините вероятно са спасили дори повече хора, казва водещият автор на изследването, епидемиоложката Моли Стийл.

"Тези оценки отчитат само ползите сред ваксинираните лица и не отчитат ползите за неваксинираните лица чрез намаляване на предаването на заразата", казва Стийл.

Досега нямаше оценки колко точно случая на КОВИД-19, включително и фатални, са предотвратени от трите ваксини, използвани в САЩ. 

Учените са разработили модел, взимащ предвид риска от зараза, хоспитализации и смъртни случаи сред специфични възрастови групи неваксинирани. След това са изчислили защитния ефект на ваксинация. Той се е увеличавал с всеки изминат месец и за септември 2021г. е бил предотвратяване на 58 процента от очакваните смъртни случаи и на 56 процента на очакваните хоспитализации. При по-масова ваксинация защитният ефект щеше да е още по-голям, допълва БТА. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини