Д-р Александър Симидчиев: Можем да предвидим и да влияем на мутациите на COVID-19

Кадър - Нова телевизия
share

Вече знаем накъде ще мутира вируса. Това, че можем да предвиждаме накъде ще тръгнат мутациите е положително, ще можем да влияем. Това заяви депутатът от ДБ и пулмолог д-р Александър Симидчиев в ефира на Нова телевизия.

Силно недемократично е да не се спазва изискването за зеления сертификат. Имаме два проблема - индивидуалното боледуване и хоспитализиране на индивида и разпространение на вируса. В държави, в които имаме по-ниско ниво на заразяване - мерките се отхлабват, каза още той.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1286

Той коментира и ниското ниво ваксинация у нас. Смисълът е ние да се пазим като общност, а когато тези, които искат да пазят другите са около една трета от всички, които подлежат на разпространение на заразата, не можем да се отворим така, като други държави като Англия и Израел, защото там голяма част от обществото е защитено. При нас не е така и затова се налагат мерки, посочи той.

Що се отнася до това пътниците да се третират според това дали са ваксинирани или не, той заяви, че да, но е добре да има и PCR тест, защото все пак остава една трета вероятност за пренасянето на зараза. Що се отнася до опашките на летище София, той заяви, че това е проблем на управлението.

Д-р Александър Симидчиев: Броят на случаите показва какво ни предстои

По думите му няма научни данни за тестовете за антитела и дали те предпазват.

Вярвам, че с високите нива на заразност на Омикрон много хора ще се експонират към него. Възможно е да се внесе отвън някакъв нов мутирал вариант, каза д-р Симидчиев.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1286

Водещи новини

Още новини