Директорът на "Пирогов": Хората да гледат и да преценяват. Мисля, че е по-добре да са живи!

Кадър - Нова телевизия
share

268 легла, от които 215 са за средно тежко болни, а 53 легла са реанимационни. Имаме и буферна зона, ако се окаже пациент от чисто отделение с ковид. Това заяви директорът на "Пирогов" проф. д-р Иван Поромански в ефира на Нова телевизия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

Не мога да кажа, че това е най-тежката вълна. Всички вълни са тежки. През първата вълна не знаехме как да ги лекуваме и диагностицираме. В момента в големите болници постъпват пациенти в тежко състояние. От 10 души, двама веднага трябва да бъдат интубирани. Смъртността е 5%. Въпросът не е в процентите. Ако става дума за някой близък - смъртността е 100%. Хората трябва да мислят и да знаят какво да изберат. Много даже пренебрежимо малка част от постъпилите за лечение са били ваксинирани, каза още той.

Доц. Гломб за COVID-19: България гори

Що се отнася до антителата, той заяви: има специфични антитела за този вирус. Не е въпросът дали имаш или нямаш, а дали са насочени към вируса. Може да се установи дали антителата са точно тези. Изследването е специфично и не всяка лаборатория може да го прави. Въпросът е дали тези неща ще се приемат като сертификат, обясни проф. Поромански.

Заболяването е много неприятно и ако някой си мисли, че ще му се размине - то се лъже. Племенникът ми се зарази, той е млад и го изкара доста трудно. Едната нощ сатурацията му стигна до 55%. Беше пред интубация, размина му се на косъм. Българинът смята, че нас няма да ни хване. Няма такова нещо. Картината е ужасна от човешки план. Хората да гледат и да преценяват. Мисля, че е по-добре да са живи. Политиците да престанат, губят електорат, които е би могъл да гласува за тях, разказа още той.

Не мисля, че локдаунът е панацея. Хората трябва да спазват някакви правила, ако те не ги спазват - няма кой ги опази, категоричен е шефът на "Пирогов".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини