Математик: В настоящата ситуация единствената мярка е локдаун

Булфото архив
share

„Каквито и мерки да се въведат срещу разпространението на коронавируса, техния ефект ще бъде почувстван едва след 10-15 дена и тогава ще видим какъв е резултатът. Дотогава броят на случаите ще продължава да расте. Това е страшно коварно за всеки, който взима решения“, заяви математикът от БАН проф. Огнян Кунчев пред БТВ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Според учения в сегашната ситуация трябва да бъде въведен пълен локдаун, защото не счита, че има друга работеща мярка и „да се радваме, че ще има резултат след 10-15 дена, защото това ще даде възможност на „остатъците от здравната система да се разгърнат“.

Ето какво ни чака при пълен локдаун

„Представяте ли си какво ще стане, ако не бъде наложен достатъчно ограничителен локдаун? В момента средно имаме около 4000 случая на ден – това е върхът на айсберга. Реално трябва да умножим този брой по пет, защото при нас не се правят достатъчно тестове. Това прави около 15-20 000 души още. Тези хора нямат симптоми, ходят наляво и надясно, заразяват други. Това е всеки ден. Умножете да речем 15 000 по 10 дена – това са 150 000 души, които ходят и разнасят заразата“, коментира Кунчев.

Математикът даде пример с мерките въведени на 25 октомври миналата година, когато бяха затворени нощни заведения, клубове и на 10 ноември вече имаме спад в новорегистрираните случаи. „Това не беше достатъчно, тогава училищата и детските градини бяха спрени и те тръгнаха стремглаво надолу“, каза Кунчев.

По думите му сега е късно за имунизация. Необходими са около 20 дена, за да се формира имунитет след инжекция с препарата на „Янсен“ и да се имунизират по 50 000 души на ден.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини