Проф. Кожухарова: Всички говорехме за ваксина, а сега не я използваме

Getty Images, архив
share

Процентът на ваксинираните не е много висок, някъде над 20%. Но това е толкова малко. Моите колеги с надежда броят всеки, който си поставя първа доза, с надеждата, че броят на ваксинираните ще се увеличи. Това заяви проф. Мира Кожухарова.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Специалистът изрази съжаление за ниския брой ваксинирани. 

"Много бавно върви, много малко, което продължава да ме учудва. Всички чакахме да се появи ваксината, за да разрешим проблема и да си върнем доколкото може обратно живота, с който сме свикнали. Сега имаме ваксина, а не я използваме. По света не е така – имат ваксини, говорят за трета доза”, коментира проф. Кожухарова.

Съветникът на здравния министър обърна внимание пред Nova, че има разлика между реимунизация и трета доза на ваксина. 

COVID-19 погуби 30 души за денонощие

"Има разлика между реимунизация и трета доза. Тя е за хора, които не реагират достатъчно добре на ваксината. Това се наблюдава и при други ваксини. При тях е въведена по-сложна схема за ваксинация, така че и те да създадат имунитет. Третата доза във всички случаи е необходима за тези с подтисната имунна система по някакви причини. При тях имунитетът след имунизация е по-слаб”, обясни тя. 

Проф. Кожухарова смята, че все още не сме в пика на четвъртата вълна на коронавируса. Тя уточни, че има забавяне на процеса на разпространение.

"За съжаление, процентът на положителните проби много бавно, но продължава да расте. Това говори, че вирусът циркулира между нас, но темпът на нарастване е бавен. Това може и да е в резултат, че от 2 септември говори ефективно, че трябва да се затегнат мерките”, каза проф. Кожухарова.

Тя коментира още, че се препоръчва и поставянето на ваксина срещу грип. Това е важно най-вече за хората над 60 години. 

"При леките форми на коронавируса на практика няма разлики с грипа. Напомням, че има и ваксина срещу грипа. Предлагат разстоянието между двете ваксини да е около 2 седмици”, каза проф. Кожухарова.

Още за вируса - вижте и това видео:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини