Какъв е произходът на коронавируса?

share

Истинският произход на коронавируса SARS-CoV-2 е един от въпросите, на който учените продължават да търсят отговор. Беше ли "изпуснат" от лабораторията в Ухан? САЩ отново ще разследват този въпрос. Президентът Джо Байдън е дал на тайните служби срок от 90 дни.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

Темата коментираха пред БНТ журналиста Тодор Радев и Симеон Гаспаров от Чикаго.

"Искането на САЩ за повторно разследване в Китай се определя като политическа манипулация. Говорител на външно министерство в сряда по време на брифинг заяви, че СЗО е дала ясен отговор за реалния произход на вируса. Той прехвърли топката в САЩ, като каза, че трябва да се проведе подобно разследване там", заяви журналистът Тодор Радев.

Според Китай повторното вкарване в публичното пространство на тезата, че вирусът е "изпуснат" от лабораторията в Ухан, е нов опит за прехвърляне на вина и нова кампания за оклеветяване на страната.

В китайските медии се говори за нуждата да бъде спрян "политическият вирус", който пречи на света да се справи с COVID-19.

"Подобна размяна на реплики между Китай и САЩ за произхода на вируса не е нито нова, нито необичайна, тя трябва да се разглежда в контекста на цялостните им отношения, които в момента не са в най-добрия си период", допълни Тодор Радев.

САЩ разрешиха терапия срещу COVID-19 на „Вайр“ и „ГлаксоСмитКлайн“

В момента приоритет за ваксиниране в Китай е на хората над 60 години. По последни данни в страната са поставени близо 570 млн. дози ваксини.

Журналистът Симеон Гаспаров коментира, че в САЩ има голям натиск над демократите от страна на републиканците да се продължи разследването.

Досега знаехме за два варианта за произхода на коронавируса. Единият е, че се е развил по естествен начин чрез животно, другият е чрез лаборатория.

"За първи път се заговори за трети вариант, който излезe в "New York Post", че вирусът е направен с цел да се пусне сред населението. Въпросителните са повече отколкото отговорите", добави Симеон Гаспаров.

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини