Проф. Гетов разкри най-голямото преимущество на ваксините

NOVA
share

Най-голямото преимущество на ваксините е, че те водят до по-леко изкарване на заболяването, ако се разболеем и почти нулева необходимост от хоспитализация. Пример за това е Израел. Ваксината обаче не пази на 100 %. Няма нещо, което може да ви гарантира, че няма да се разболеете никога. Затова дори ваксинираните трябва да продължат да спазват мерките, защото вирусът продължава да се разпространява.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Това заяви представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов в студиото на „Неделята на NOVA”.

„ЕМА заключи, че е налице вероятна връзка между ваксината на AstraZeneca и появата на тромбози. Поради което тази седмица е одобрена промяна в продуктовата информация на ваксината. Тя ще бъде налична на езиците на държавите членки в сряда", обясни специалистът.

Проф. Гетов: Далеч по-ефикасно е да си поставите ваксина от това да умрете

По думите му генералната теория е, че механизмът на вируса и пораженията от него по някакъв начин се екстраполират върху механизма на действие на самата ваксина. „Самите симптоми, които се появяват след имунизация – глабоволие, повишена температура и тн., са присъщи и за заразените с COVID-19", поясни проф. Гетов.

По думите му хората, които са си поставили първа доза от векторна ваксина и не са получили странични ефекти, трябва да си поставят и втора. "Рискът да се появи проблем след това е почти нулев", увери професорът.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини