Д-р Маджаров: Решението не е на сила някой да затворим, ние сме свободно общество

Булфото, архив
share

Има подмладяване на случаите на коронавирус, потвърди д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС). Той посочи, че децата минават по-леко заболяването от коронавируса, но някои от тях може да развият и по-тежка форма. Освен това малчуганите заразяват по-възрастните. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33049

„Категорично все още не сме се справили с пандемията, но със сигурност може да твърдим, че се справяме. В момента здравната система е натоварена, но е адаптирана. Кадровият проблем обаче не може да бъде решен днес“, коментира той.

И обърна внимание, че от години българите се лекуват от лекари в пенсионна възраст. Д-р Маджаров се надява пандемията да е повод да се променят нещата в това отношение, за да може здравеопазването да се промени през следващите години. 

Според специалиста няма нужда от нов локдаун и от крайни ограничителни мерки. По думите му всичко е въпрос на самосъзнание.

"Ако ние знаем, че ще вали градушка, трябва ли някой на сила да ни заключи в дома или просто ние, знаейки, няма да излезем навън", коментира д-р Маджаров. 

И подчерта: Не е решението на сила някой да затворим, ние сме свободно общество.

Председателят на БЛС обърна внимание, че в Азия и Китай данните сочат, че има стопиране на заразата, но там манталитетът е друг. 

"Ние не искаме да живеем в казармен ред", каза той.

Според проф. Маджаров не трябва да се създава паника в имунизацията, защото няма причинно-следствена доказана връзка между ваксината и смъртните случаи след поставена АстраЗенека. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33049

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини