Доц. Кунчев с прогноза за разпространението на COVID-19 у нас

Булфото, архив
share

Със сегашния темп на заболеваемост ситуацията в България не е толкова страшна. Не се наблюдава натиск върху лечебните заведения. Ако обаче освен английския вариант на COVID-19 дойде и южноафриканският - ситуацията може да се промени. Това стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

В интервю за „Свободна Европа“ той коментира, че Франция очаква средата на март да е на върха на третата вълна. У нас, ако това се случи, ще е малко по-натам.

Относно ваксините доц. Кунчев каза, че не е имало как да се знае предварително кои ваксини ще бъдат одобрени първи. По думите му обаче доставките от всички компании вървят равномерно. Той отрече да има приоритизиране на АстраЗенека у нас. Очаква се доставката и втората векторна ваксина на Янсен (Джонсън&Джонсън). Нейното предимство е, че е необходимо поставянето на само една доза. Имаме към момента още Пфайзер, но тя се пази за изборната администрация, защото е с най-къс период между двете игли.

Борисов: У нас има достатъчно глупави хора, които се подвеждат по лъжите за ваксините

Доц. Кунчев потвърди, че сега масовата ваксинация е с АстраЗенека, но в бъдеще той очаква да има възможност за избор.

„Пазим вторите дози на АстраЗенека за всички с първа игла“, коментира той.

И обясни, че нищо не се губи от ефекта на ваксината, ако втората игла се отложи поради независещи здравни проблеми. Кунчев даде пример с отлагането на ваксинацията при децата, ако има някакво неразположение като хрема или кашлица.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини