По-добра ли е ваксината на "Модерна", която очакваме в понеделник

Булфото
share

У нас в понеделник трябва да пристигнат първи ваксини на "Модерна". По този повод Радосвета Филипова, секретар на Националния ваксинационен щаб даде разяснения за предстоящата ваксинация с препарата. Както е известо у нас имунизацията започна с продукта на "Прайзер - Бионтех".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

Общото между ваксините е, че са разработени на базата на една и съща технология за информационна РНК. Тази на "Модерна" и на "Пфайзер-Бионтех" се поставят интрамускулно в горната част на ръката.

Проф. Кантарджиев разкри как да се проведат изборите по време на пандемия

"Едно различие, което е в огромен плюс, е това, че ваксината на „Модерна“ не се разтваря. Тя е готов разтвор, който се прилага директно. Това улеснява много приложението, съкратява време, за което се прилага и намалява риска от грешки, които биха възникнали“, поясни Филипова пред бТВ.

Според нея не трябва да се коментира качеството на ваксините, а това коя ваксина е по-подходяща за определени рискови групи. 

Специалистът увери, че количествата, които до момента са осигурени, напълно ще задоволят нуждите на страната за всички граждани, които желаят да се ваксинират.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини