Математик: Има много сериозна смъртност извън официалната

БНТ
share

В предаването "Панорама" по БНТ математикът д-р Лъчезар Томов каза, че реалният брой на починалите у нас е по-висок от официално обявявания.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

В момента имаме доста завишена смъртност. Тази седмица е напълно възможно да се надмине числото 5000. Има много сериозна смъртност извън официалната, част от която се дължи на необявените случаи на коронавирус, друга част - на претоварената здравна система.  Друг важен момент е в кой момент пристигат болните за лечение. В момента според нашите изчисления смъртността у нас е 1-1,5%%, като например в САЩ е около 0,6-0,8%. Фактор за високата смъртност е това, че много хора с пневмонии се лекуват вкъщи, други рискови фактори са наднорменото тегло и тютюнопушенето, заяви д-р Томов.

По думите му, при добро стечение на обстоятелствата след въвеждането на по-строгите мерки у нас би трябвало да има спад на заразените с COVID-19 от поне 50% на ден. Оттам ще има и осезаем спад в болниците, посочи математикът.

Лекари: Ваксината не е панацея, за да подейства трябва да спазваме мерките

В редица европейски страни, както и в Израел по-строгите мерки дадоха много добър резултат, отбеляза той.

Всичко в тази пандемия е въпрос на комуникация – например как комуникира правителството  с  болниците. Този вирус осветява скритите недъзи в обществата, каза още д-р Лъчезар Томов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини